Het eeuwfeest door de ogen van ... Wouter Scheffer (deel I)

door Wouter Scheffer, 5 oktober 2019Foto 1: Regenboog boven Rotterdam

Na een voorbereiding van een jaar begon mijn zevende september 2019 op het eiland Brienenoord met een perfecte regenboog. Wij (aardige jongens, de organisatoren van dit feest, Jason Zondag, Paul Dekker, Rob van der Plas, Angelo Ayala, Wijnand Dobbinga en Herman Keetbaas) hadden beslist dat we het feest best een aantal weken konden vervroegen. Zo hadden we een grotere kans op mooi, droog weer. En het werd dus nattig weer, die zaterdag op Rotterdam-Zuid ("ooh thànk you God"). Om in Katholieke sferen te blijven: de regenboog staat model voor Gods trouw aan de wereld; de belofte dat Hij de wereld niet weer zou verdelgen in een zondvloed. En dus haalde ik mijn schouders op en liep verder naar onze feestzaal. Onderweg kwam ik een bekende tegen.


Foto 2: Herman grijpt naar zijn hamer

Het was Herman gelukt om vroeger op het eiland te zijn dan ik. Herman had de bewegwijzering ontworpen en vervaardigd.


Foto 3: De bewegwijzering voor het eeuwfeest

Natuurlijk was zijn bijdrage aan de organisatie van het eeuwfeest veel en veel groter dan dat. In de feestzaal aangekomen, stonden ons feestboek en zijn makers te stralen.


Foto 4: Herman, het boek, Jason en Rob

Vers uit Polen een paar dagen eerder op tijd in Rotterdam-Noord aangekomen. Geheel volgens opdracht gedrukt. 14 dozen met mooi boek, net geen piramide. Te koop bij de betere boekhandel aan de Voorburgstraat 205 voor maar € 12,50. Het werd tijd om de feestzaal in te richten, want daar kwamen de eerste gasten al.


Foto 5: Margreet, Angelo, Arrian, Barbara, Herman, Paul, Leonardo

Ook buiten moest er geschaakt kunnen worden. Hier zou op het grote spel gespeeld worden en zou Joost van Ruitenburg zijn simultaan afwerken.


De regenbuitjes die om de zoveel tijd mijn humeur op prijs stelden, zullen er de oorzaak van geweest zijn dat het om 11 uur nog niet zo vol was als ik gehoopt had. Toch moest er geopend worden. Ik deed dat met het volgende verhaal:

Begin oktober 1919 plaatsten twee pastoraalwerkers van de Rooms-Katholieke parochie aan de Robert Fruinstraat in Rotterdam-West in de Maasbode een oproep "Gezocht". Citaat:

"R.K. Schaakliefhebbers die met steller dezer willen medewerken tot de oprichting van een R.K. Schaakclub in het Westen der stad wordt beleefd verzocht naam en adres te willen inzenden onder No. 30558 aan het bureau van dit blad."

Op deze oproep reageerden zes blijkbaar R.K. personen, die op die koude vrijdagavond van de 24e oktober 1919 daar in Rotterdam-West besloten tot de oprichting van schaakvereniging Regina Sacratissimi Rosarii. Mijn Kerklatijn is matig, maar ik vertaal dit als de Koningin van de Heiligste Rozenkrans. En daarmee was grofweg de helft van de vereniging geboren. De andere helft, die van Ivoren Toren, werd geboren in 1928. En in 1962 kwamen broer en zus bij elkaar om voortaan door het leven te gaan als de fusievereniging RSR Ivoren Toren. Meer over de ontstaansgeschiedenis lezen jullie vanmiddag in ons kersverse jubileumboek. En nu, in 2019, mogen we met trots zeggen dat onze vereniging 100 jaar bestaat. Wij zijn een gezonde vereniging, een van de grotere in de regio Rotterdam. We hebben 3 teams in de landelijke competitie van de KNSB en 3 in de regionale van de RSB. Wij hebben bijna 100 leden, met een grote bruisende jeugdafdeling. Dus, reden voor feest en reden om bij onze koning Willy een Koninklijke Erepenning aan te vragen. Wij vieren ons feest hier op het bijzondere en mooie eiland Brienenoord. Veel Rotterdammers die in Rotterdam geboren zijn kennen het niet en zijn hier nooit geweest. Toch of juist daarom is het zo'n speciale plek. Nog ongerept en dat blijft zo, want woningbouw of andere ingrijpende ontwikkelingen worden hier niet toegestaan. Het eiland is ontstaan in de 19e eeuw als aangeslibde zandplaat. Ooit vond hier oliewinning plaats. Ooit stond hier het dok voor de bouw van de tunnelelementen van de metro. Ooit was hier de grootste zalmafslag van het land. En ooit stond hier het buurthuis Arend (voor jongens) en Zeemeeuw (meisjes) van het Instituut voor de Rijpere Jeugd, jongens en meisjes tussen de 13 en 20 jaar die volgens de Rotterdamse notabelen wat extra opvoeding konden gebruiken. Er was een openluchttheater en sportvelden. De volkstuinen dateren van rond WOII en zijn er nog steeds. Het buurthuis werd aan het eind van de jaren '70 verwaarloosd doordat de gemeente haar geld aan andere zaken ging besteden. Het buurthuis dat hier stond is tot aan de grond toe afgebroken en wordt nu als privaat initiatief weer opgericht als de Buitenplaats Brienenoord. Voor de organisatie van dit eeuwfeest leek ons dit de perfecte plek.


En dat bleek het te zijn.


Wordt vervolgd.