Het eeuwfeest door de ogen van ... Rob van der Plas

door Rob van der Plas, 23 september 2019


Vergaderen, veel leden en oud-leden benaderen, stukjes voor het jubileumboek schrijven en verzamelen, en zaterdag 7 september was het dan eindelijk zover: het RSR IT eeuwfeest! Zou het ook het feest van de eeuw worden? Als je zoals ik bijna 38% van die lange eeuw lid bent geweest, hoop je vooral op zo'n dag veel oude bekenden te zien. Nou dat is gelukt!

Kijk daar heb je Wouter van Welzen, zo'n 35 jaar niet gezien. Hij is uiterlijk weinig veranderd! Toen ik lid werd in 1982 was hij in de jeugd mijn voornaamste concurrent (Spaan was al jeugdlid-af). Zelfs mijn jeugdleider uit die tijd, Frits Brouwer, is er. Samen met Ed van Doorn probeerde hij het zootje ongeregeld destijds onder de duim te houden. Ook was hij de motor achter geweldige jeugd-clubkampioenschappen (JCK). Daar ken ik ook Jan-Peter Bogers van, tegen wie ik in die tijd vele zaterdagen, afwisselend bij mij en bij hem thuis, monster-snelschaakmatches speelde van wel 40-50 partijen. Ook studeerden we samen Informatica in Delft, en samen stopten we er ook weer mee. Teveel geschaakt misschien?! Leuk om elkaar 35 jaar later weer proberen te trucen op het bord.

Ook veel bekenden uit de jaren '90, toch wel de glorietijd van de club vind ik, qua resultaten en gezelligheid. Met Edwin Tol verbaas ik me over het feit dat we toen tijd en zin hadden om op doordeweekse avonden een heuse match te spelen, bij elkaar thuis. Winood Rampersad ("Win-nooit Ramp-per-zet", "Dr.Winood") en Jaco Koster ("Mr.Irri") ook present, vroeger de schrik van de club en de Schakelaar, nu brave huisvaders. En daar heb je zowaar Peter Nederhand, nóg ouder dan Paul Dekker ;-) maar "gewoon" komen lopen vanaf de tramhalte. Arno Beljaars alias "Mister Minor", Kachun Lui, Richard Ammerlaan, Joost van Ruitenburg, enzovoorts, enzovoorts!

De dag vloog voorbij, wat betekent dat het gezellig was. Dit zouden we vaker moeten doen dan eens per eeuw!


De redactie van het jubileumboek, v.l.n.r. Keet, Djeez en PlasPlas een aandachtig toeschouwer