Spaan eerste Coppa finalist na onreglementaire zet

door Michael, 22 mei 2022


Afgelopen vrijdag 20 mei werd de eerste halve finale gespeeld van de Coppa tussen Spaan en mij (Michael). In de eerste partij zijn we allebei wel goed weggekomen en eindigde in remise, zie de partij-analyse eronder.

Hierna volgde er een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Er kwam een pionneneindspel op het bord waarbij Spaan een geïsoleerde pion had, maar zijn koning iets actiever was. Dit balanceerde elkaar uit, dus remise.

Dus moest de beslissing vallen via een Armageddon-partij. Ik lootte wit. Wit krijgt 4m + 2s/zet, zwart krijgt 3m+2s. Ik moet winnen om door te gaan. Na eerst wat slechter te hebben gestaan won ik een pion in het middelspel. In een dame + loper eindspel was ik bezig om een pionnenmeerderheid om te zetten naar een gepromoveerde pion. Ik had echter de gaten op de koningsvleugel niet goed gedicht waardoor hij kon binnendringen met een dame en ook daar ook een vrijpion kon creëren. Het werd een race wie het eerste was. De partij eindigde in een anticlimax. Spaan zette me schaak en ik vergat het schaak op te heffen en Spaan dus door naar de finale.

Volgende week 27 mei wordt de andere halve finale gespeeld tussen Harold en Harmen.