Ere wie ere toekomt.........

door Paul Dekker, 25 juni 2019


Afgelopen vrijdag 21 juni 2019 vond de finale plaats in de strijd om de Coppa de Torre. Finalisten waren Paul Batenburg en Nathanaël Spaan. Voor laatstgenoemde was het al weer veertien jaar geleden, dat hij - toen in 2005 - "de beker met de grote oren" in ontvangst mocht nemen.

Joost van Rosmalen had enkele weken terug het clubkampioenschap en de snelschaaktitel reeds in de wacht gesleept, maar was meteen in de eerste ronde van de bekercompetitie na verlenging uitgeschakeld door Lucas. Dus was de weg vrij voor andere gegadigden.

Pas laat op de avond, na drie rondjes in de zomercompetitie, was ik getuige van het slot in de spannende partij tussen Nathanaël (wit) en PaulB. In de tijdnoodfase aanbeland leek Paul, met iets meer speling op de klok en optisch bezien met een licht overwicht in de stelling, de beste kansen te hebben. Toen gebeurde er iets kenmerkend voor Spaan: hij hield op met noteren, vouwde het partijbiljet netjes op en stopte het in zijn broekzak, teneinde zich volledig te concentreren op zijn uit te voeren zetten, hetgeen ik voorheen bij andere door hem gespeelde partijen ook al eens gezien had. En zie wat er gebeurde: Paul verloor de grip op de stelling en zag zich plotseling voor een niet meer te pareren matdreiging geplaatst in één zet....!! Het was tegelijk het slot van de op één na laatste zomercompetitie-avond.


Zwart gaat mat (foto: Léon)