Bevrijdingsschaaktoernooi 5 mei in Wageningen

door Robert Aarts, 7 mei 2024

Helaas had Joaquin als reserve geen plek meer gekregen bij het NK-A (op zich ook een goed teken, alle deelnemers waren gezond gebleven). Dan maar zoeken naar een ander toernooi om te schaken in de meivakantie en we kwamen uit op een rapidtoernooi in Wageningen op bevrijdingsdag. We gingen 4 mei al op pad, zodat we ook nog een stukje geschiedenis konden meenemen.

We kwamen aan in Wageningen voordat het echt druk werd en besloten vroeg te gaan eten in hotel De Wereld. Daar werden tijdens de meidagen van 1945 de oorlogsdocumenten ondertekend voor de overgave van de Duitsers. Helaas kwam er begin van de avond wel heel veel regen naar beneden en we gingen maar weer vroeg naar onze kamer.

Op 5 mei moesten we vroeg op om een klein stukje te lopen naar sportcentrum De Bongerd, waar het bevrijdingsschaaktoernooi zou gaan plaatsvinden. Toen we aankwamen bleek dat ook Oscar en Amir vanuit RSR IT meededen. En die hadden nota bene een zware NK-week achter de rug! Echte toernooitijgers dus.

Er waren 154 deelnemers aanwezig verdeeld over drie groepen. De drie heren speelden in de zware A-groep, waar ook grootmeesters, internationaal meesters en FIDE-meesters tussen zaten. Deze groep bestond uit 51 schakers. Het speeltempo was 17 minuten per persoon en 5 seconden increment.

Oscar mocht meteen tegen IM Hing Ting Lai (rating 2484), de snelschaakkoning van Nederland en winnaar van diverse toernooien. Oscar ging vol in de aanval en hij kreeg al snel een dame in het centrum die ondersteund werd door twee octopuslopers. En dat met een kwartier op de klok tegen vijf minuten voor Lai. Er ontstond een pionnenmeerderheid voor Oscar, de stelling was niet te houden voor Lai en Oscar boekte zijn grootste overwinning ooit!

Uiteindelijk kwam hij uit op 3½ uit 7, een prima prestatie, maar helaas won hij net geen jeugdprijs. Die ging naar Tommy Grooten (vorige week nog tweede bij het NK-C) die in de laatste ronde van Joaquin won in een hotseknotsepartij. Joaquin sloot het toernooi ook af met een mooie 3½ uit 7. Oscar en Joaquin eindigden daarmee in de middenmoot van de A-groep. Amir had het zwaar en naast een bye in de eerste ronde wist hij alleen de laatste ronde nog te winnen, 2 uit 7 dus.

Het toernooi was mooi op tijd klaar, waarna nog even de helikopter op de atletiekbaan voor de Bongerd bewonderd kon worden. Met 6½ uit 7 won IM Chiel van Oosterom het toernooi.