In memoriam: Wil Sparreboom

door Arrian Rutten, 17 januari 2022


Afgelopen zondag werden Wouter en ik door zijn dochter op de hoogte gesteld van het feit dat ons lid Wil Sparreboom donderdag 13 januari 2022 op 75-jarige leeftijd is overleden. Bij de jaarlijkse enquête in juli 2021 had Wil aan mij aangegeven de eerste cyclus niet te kunnen schaken vanwege een onzekere situatie rond zijn gezondheid. Achteraf bleken die problemen helaas veel ernstiger en was er niets meer aan te doen.

Wil was sinds augustus 2006 lid van onze club. Daarvoor was hij jarenlang lid bij Krimpen a/d IJssel en daarna enige jaren bij Spijkenisse. Wil wordt herinnerd als een trouw clublid die vrijwel nooit afwezig was, zowel in de interne als de externe competitie. Ook deed hij vaak mee aan bijvoorbeeld het Persoonlijk Kampioenschap van de RSB en aan weekendtoernooien.

Wil was een scherpe originele schaker en een vriendelijk mens. Zijn KNSB-rating bevond zich meestal tussen de 1850 en 2000, maar dat wilde niets zeggen want door de jaren heen was het verloop zeer grillig. Zo won hij regelmatig van spelers met honderden ratingpunten meer. Hieronder bijvoorbeeld zijn partij uit de wedstrijd RSR Ivoren Toren 2 - Charlois Europoort 2 tegen Mathieu Middelkoop.
Wil was ook de oprichter van TASC, dat in de computerschaakwereld een pionier was eind jaren '80 - begin jaren '90. Hij wordt daarom genoemd op de Chess Programming Wiki. Zelf heb ik overigens nog de TASC Chess CD 2, met erop Chess Tutor en Chessica.

Ik wens zijn naasten veel sterkte met het verlies van Wil.


Wil op het Persoonlijk Kampioenschap van de RSB in 2012


Wil tijdens het Open Kampioenschap Utrecht (OKU) in 2012


Wil in 2013 op het Leiden Chess Tournament (LCT).