RSR Jeugdschaak

Wat is er voor de jeugd te doen bij RSR Ivoren Toren?

•  Jeugdtraining: schaaklessen op allerlei niveaus (stappenmethode)

•  Jeugdcompetitie

•  Jeugdtoernooitjes

•  Regionale kampioenschappen

•  Individuele en teamwedstrijden

•  Schaakvarianten, zoals snelschaak, weggeefschaak, doorgeefschaak, raindropchess

•  Begeleiding naar externe evenementen

•  Twee clubbladen: de Jeugdschakelaar (van onze eigen club) en het bondsblad van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) met daarin een apart jeugdkatern

Downloads:

Jeugdfolder 2022              Inschrijvingsformulier

Jeugdtraining en Stappenmethode

Bij RSR Ivoren Toren zet een groot aantal vrijwilligers zich in om de jeugd te begeleiden. De lessen op onze club worden gegeven volgens de officiële stappen-methode van de KNSB. Als de stof voldoende beheerst kan een examen gemaakt worden en een echt diploma gehaald worden voor één van de zes stappen.

Stap 1 is voor beginners. Het gaat om het leren van de spelregels, zoals de loop van de stukken. Dit kun je in een paar lessen leren. Ben je erg wakker dan kan het in een uurtje! Daarnaast leer je eenvoudige vormen van aanvallen en verdedigen en het mat zetten van de koning. Je leert materiaal te veroveren door voordelige ruil en meervoudige aanval. Stap 2 t/m 6 zijn voor de gevorderden. Wie al kan schaken, kan een volgende stap zetten: op vijf verschillende niveaus.
In Stap 2 ontdek je de openingen, aanvallen en materiaal winnen.
In Stap 3 leer je vooruitdenken.
In Stap 4 gaan we opbouwen, combineren en beoordelen.
In Stap 5 maak je kennis met strategie, koningsaanval en eindspelstructuren.
In Stap 6 worden tenslotte strategieën voor gevorderden behandeld. Voor veel volwassen schakers bij RSR is deze stap al te hoog gegrepen!

Aan het eind van Stap 2 kun je al aardig mee op een schaakvereniging. Na Stap 4 en 5 kan je een goede partij opbouwen en een strategie uitzetten en als je jong bent, zou je al in de top van het jeugdschaken kunnen komen. Wanneer je aan Stap 6 toe bent, kun je veel van de senioren al verslaan.

Onze kleinste spelertjes zijn amper 5 jaar. Voor de kinderen die nog niet kunnen lezen hebben we speciaal Opstapje 1 en Opstapje 2. Normaal zijn de lessen van 18:45 tot 19:30, waarna de kinderen tot 20:00 competitie spelen. Er wordt echter geregeld afgewisseld met andere leuke activiteiten, zoals toernooitjes, simultaanschaken, schaakvarianten en de jaarlijkse massakamp.

Ook iets voor jou?

Wanneer? Elke vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 in de Banier. Als je ouder bent kun je vanaf 20.00 uur met de senioren meespelen met het speciale jeugdspeeltempo, waardoor een partij maximaal 2 uur duurt.
Kom je ook? Je kunt elke vrijdag geheel vrijblijvend langskomen. Je kunt ook eerst bellen met: Angelo Ayala: 06-57591646.
Op dit moment zijn er bij RSR Ivoren Toren ongeveer 40 tot 50 jongens en meisjes van 5 tot 19 jaar van verschillende basisscholen en voortgezet onderwijsinstellingen, en ongeveer 8 begeleiders van de schaakvereniging. Meestal zijn er ook een aantal ouders aanwezig. Er is ook plaats voor jou!
Hoe oud? Begin zo jong mogelijk met spelen. Met de schaaktrainingen kun je al beginnen vanaf groep 3 van de basisschool. Ben je iets ouder, dan kun je het nog altijd ver schoppen. Ook mag je je ouders meenemen, zelfs voor hen is het niet te laat.
Wat kost het? Schaken is beslist één van de goedkoopste sporten om te beoefenen. In vergelijking met andere sporten heb je er erg weinig voor nodig. De contributie is dan ook relatief laag. En je krijgt er heel wat voor terug: een ruime accommodatie in het Banier-gebouw. Je hoeft niets zelf mee te nemen: borden, stukken en klokken zijn aanwezig. RSR Ivoren Toren heeft een lange traditie op het gebied van jeugdschaaktraining. De ervaren jeugdtrainers staan elke vrijdagavond klaar met uitgekiend en modern lesmateriaal. Voor een heel jaar bedraagt de contributie voor jeugd tot 19 jaar (inclusief lesmateriaal) slechts € 75,-. En met een Rotterdampas is korting mogelijk, tot 20% voor het eerste seizoen.

Waarom schaken?

Schaken is leuk! - je doet het samen - er is heel veel mogelijk - schaken verveelt nooit - het is een eerlijk spel - bij schaken is iedereen gelijk - de slimste wint (jij?) - het is net zo moeilijk als je het zelf maakt - je kunt het met jong en oud doen - je kunt het altijd en overal doen - schaken is het leven in het klein - schaken is leerzaam! - je leert logisch denken - je krijgt ruimtelijk inzicht - je leert vooruitdenken, plannen - je wordt geestelijk sterker - je leert doordenken - je leert je te concentreren - je leert wat nodig is om een winnaar te zijn!
RSR Ivoren Toren is leuk. Bij RSR Ivoren Toren wordt gespeeld en geleerd met oude vrienden en met nieuwe. Iedereen spreekt er dezelfde taal, hoe goed, ervaren of oud je ook bent: de taal van het schaken. Competities zijn er vriendelijk en vriendschappen competitief. Je zult het bij ons naar je zin hebben! 

Actueel

Kalender 2023/2024

 


Archief

1e cyclus 2022/2023
• Eindstand jeugdcompetitie
• Saldo: uitleg en resultaten + eindstand